Over mij

Mandy van der Linde

Momenteel “in between jobs” om na te gaan welke baan goed bij mij past. Mijn droom is een eigen atelier/winkel te hebben waar ik workshops geef.

Thuis knutsel/freubel ik ook graag, hierin kan ik mijzelf totaal ontspannen. Ik doe aan aquarellen, beschilder tegels, bewerk speksteen, maak sieraden en tijdens de eerste lockdown in 2020 ben ik begonnen met epoxy te gieten.  

Het lijkt mij leuk om mij nog meer te richten op het creatieve bezig zijn thuis, vandaar dat ik op deze website mijn gemaakte sieraden aanbied. En vanaf heden ook workshops aanbied. 

Meer weten?

Over mij

Mandy van der Linde

In het dagelijks leven geef ik les aan kleuters. In deze baan kan ik mijn creatieve kant goed benutten.  Thuis knutsel/freubel ik ook graag, hierin kan ik mijzelf totaal ontspannen. Ik doe aan aquarellen, beschilder tegels, bewerk speksteen, maak sieraden en tijdens de eerste lockdown in 2020 ben ik begonnen met epoxy te gieten.  

Het lijkt mij leuk om mij nog meer te richten op het creatieve bezig zijn thuis, vandaar dat ik op deze website mijn gemaakte sieraden aanbied. Naast het zelf sieraden maken wil ik ook graag workshops gaan aanbieden als we het Corona virus onder controle hebben.

Meer weten?

Mijn bedrijfsnaam ''Natunique'' bestaat uit twee woorden: nature¹ en unique²

1. ik gebruik verschillende natuurlijke materialen zoals: schelpen, zeeglas, gedroogde bloemen en hout;

2. veel producten zijn handgemaakt en uniek.

Uitleg logo

Mijn logo is een levensboom met een rivier van epoxy.

De Levensboom wordt gezien als symbool voor het Leven zelf en komt in veel culturen terug. Natuurlijk is het niet vreemd dat een boom zo’n speciale rol speelt. Dit is het enige dat leeft op aarde, dat geworteld is in de aarde en tegelijkertijd omhoog groeit naar het licht. Het laat zich voeden door de aarde, is bestand tegen stormen en groeit door alle seizoenen heen. Herkenbaar voor het leven van veel mensen! bron: https://www.names4ever.nl/blog/betekenis-levensboom

De vier seizoenen (van links naar rechts) zijn erin verwerkt. Ieder seizoen heeft zo zijn charme vind ik. 

 

Lente

Met stukjes zeeglas

Zomer

Met glaskralen

Herfst

Met abaloni schelpjes

Winter

Is blanco voor de verschillende materialen die ik gebruik. Voorbeelden hiervan zijn veren, hout en keramiek kralen.

materialen

Om hangers te maken gebruik ik de blauwe epoxy van Mr. boat (gevestigd in Wormerveer) Ik heb gekozen voor dit bedrijf omdat de epoxy een goede prijs heeft en dit is een lokale ondernemer die ik graag steun.

Wat is epoxy?
Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het verschilt van andere harssoorten, zoals polyester en vinylester, doordat het superieure eigenschappen heeft op het gebied van hechting en weerstand tegen chemicaliën, water etc. Epoxy hars ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten. Epoxy is het resultaat van de dwarsverbinding tussen de moleculen van de hars en de harder. Onze epoxy ruikt niet of nauwelijks. Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant.

Mr.Boat Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten en voor creatieve toepassingen zoals resin art. Onze epoxy is een all round marine epoxy met een lage viscositeit, het drenkt goed door in het glasweefsel en laat zich goed mengen met vulmiddelen om plamuur of lijm te maken.

Hoe gebruik je epoxy?
Hars en harder worden nooit los gebruikt maar altijd in combinatie. Onze epoxy wordt gemengd in een verhouding van 2 delen hars op 1 deel harder(op gewicht). Probeer niet de uithardtijd te verkorten door meer harder toe te voegen:Het werkt niet. In tegendeel, teveel harder zorgt dat de epoxy helemaal niet uithardt. Erg belangrijk: Houd je aan de 2:1 verhouding!

Zijn gemaakt van metaal (oftewel zinklegering) 

Zink (onedelmetaal)

Zink is een zilver-/grijsachtig metaal dat vaak gebruikt wordt in Brass/Messing, dat een legering is van Koper en Zink. Het is een redelijk goede geleider en het is verhoudingsgewijs vrij vluchtig: het kookpunt ligt bij slechts 907 graden Celcius.
Zink wordt daarnaast veel gebruikt in verzinkt staal en verchroomde toepassingen. Zink zorgt voor een beschermlaag van bijvoorbeeld staal. bron: http://www.kleurrijkewereld-sieraden.nl/edelmetalen/zink-onedel/ 

BRASS sieraden + SILVER plated of GOLD plated
De meeste zilverkleurige en goudkleurige kettingen door mij gemaakt zijn van brass materiaal + ‘plating’. Dit betekent dat ze gemaakt zijn van onedel metaal (koper/zin) met een dun laagje zilver/goud eroverheen. De term plated komt van de techniek die voor deze sieraden wordt gebruikt namelijk: electroplating. Door middel van stroom blijft het laagje hechten aan het onedele metaal.  bron: https://lobibeads.com/materiaal-van-sieraden-wat-verkleurt-nu-wel-en-wat-niet/

De bolletjeskettingen (dogtag) die ik gebruik bij de bloemkettingen zijn van roestvrij staal. Deze kettingen zijn afkomstig van een oud rolgordijn en worden nu hergebruikt.

De dromenvangerhangers heb ik bevestigd aan roestvrij stalen nieuwe bolletjes ketting of een metalen Jasseron ketting(Silver plated). 

De andere kettingen gemaakt van Brass materiaal. 

Brass Materiaal – water en verkleuring
Het laagje zilver of goud bij plated sieraden kan er ook hier weer afhankelijk van de zuurgraad van je huid en de dikte van het laagje ook weer afslijten. Ik gebruik bij deze sieraden een dunner laagje plating waardoor de verkleuring sneller kan beginnen dan bij sterling zilver sieraden. Brass sieraden blijven, in tegenstelling tot 925 sterling silver sieraden, niet je hele leven mooi. Omdat er bij brass zilver een zilver laagje op zit i.p.v. 92.5% zoals bij sterling zilver. Toch kunnen ze zeker lange tijd mee als er zorgvuldig mee om wordt gegaan. Dit betekent niet ermee in het zwembad of de zee gaan en niet in aanraking laten komen met crème/parfum. bron: https://lobibeads.com/materiaal-van-sieraden-wat-verkleurt-nu-wel-en-wat-niet/

Ook gebruik ik de balletjesketting van rolgordijnen om tweedehands kettingen en armbanden van de maken.

Latex handschoenen gebruik ik meerdere keren. Ik vind het zonde om voor iedere keer gieten weer nieuwe te gebruiken. 
De ”cocos toetjes” bakjes van de LIDL bewaar ik om te gebruiken voor het mengen van de epoxy.
Deze bakjes maak ik na het epoxy gieten schoon om te kunnen hergebruiken.

Daarnaast gebruik ik de houtenstokjes van waterijs als roerstaafjes of om hangers vlak op te leggen.

Millieuvriendelijkheid

Ik gebruik epoxy van mr. Boat uit Wormerveer. Ik haal de bestellingen op, zodat er geen bezorger voor hoeft te rijden.

Mijn vriend stript koperendraden om het koper apart in te kunnen leveren. Een rest product kreeg ik van hem (zwart rubberen draden) waar ik kettingen van maak.

Ook gebruik ik de balletjesketting van rolgordijnen om tweedehands kettingen en armbanden van de maken.

Latex handschoenen gebruik ik meerdere keren. Ik vind het zonde om voor iedere keer gieten weer nieuwe te gebruiken. 
De ”cocos toetjes” bakjes van de LIDL bewaar ik om te gebruiken voor het mengen van de epoxy.
Deze bakjes maak ik na het epoxy gieten schoon om te kunnen hergebruiken.

Daarnaast gebruik ik de houtenstokjes van waterijs als roerstaafjes of om hangers vlak op te leggen.

Bij Noppes heb ik een aantal kettingen en armbandjes gekocht die ik uit elkaar heb gehaald voor de verschillende onderdelen. 

Als ik een rondje aan het wandelen ben, kijk ik altijd om me heen of er iets ligt wat ik kan gebruiken. Er ligt veel plastic en glas op straat, vele stukjes heb ik meegenomen en in sleutelhangers verwerkt.

De bloemen en bloemblaadjes die ik gebruik komen uit verlepte boeketten, gekochte planten en planten die op de grond lagen. Ik zou nooit zomaar bloemen plukken uit een stadspark of uit iemand zijn tuin.

Shopping Cart